TIP 1: Špachtlové rychlovky
Špachtle jsou skvělý materiál ze skupiny „za málo peněz – hodně muziky“. Dá se s nimi dělat mraky věcí – použít je jako skládačku, učit se s nimi počítat, poznávat a přiřazovat barvy podle šablony a mnoho a mnoho dalšího. A protože je zima a Vánoce se blíží, dnes to bude stromeček a sněhové vločky, ať to máme tematické.
❄️ lékařské špachtle (dají se koupit v lékárnách, zdravotních potřebách, někdy i papírnictví)
❄️ dřívka od nanuků
❄️ barvy (temperky, vodovky)
❄️ lepidlo (Herkules)
❄️ drobné ozdoby
❄️ nůžky
Postup:
Máte dvě možnosti – buď špachtle napřed nabarvíte a pak slepíte do požadovaného tvaru, nebo naopak. My zvolily druhou variantu, špachtle napřed slepily (a nechaly pořádně zaschnout lepidlo do druhého dne) a pak teprve barvily.
🎄 Jak na stromeček?
Požijeme lékařské špachtle + dřívka od nanuků. Špachtle nabarvíme a necháme dobře zaschnout. Pokud nechcete čekat, až zaschne barva, můžete použít na vysušení fén (tohle bude děti rozhodně bavit taky 🙂 )
Až barva zaschne, můžete začít zdobit. Fantazii se meze nekladou, můžete použít třpytky, výseky z raznic, knoflíky, bambulky, lepidlo se třpytkami a další.
❄️ Vločka
I tady budeme potřebovat oba druhy špachtlí. Lékařské špachtle slepíme do tvaru vločky, dřívka od nanuků zkrátíme podle potřeby a slepíme do požadovaného tvaru (viz. obrázek). Nabarvíme, dozdobíme.
Vločku i stromeček můžeme zavěsit někam do prostoru (na lustr), do okna, na dveře, nebo třeba i na balkon.
TIP 2: Vánoční dvoubarevné Linecké
Cukroví, které nechybí při pečení na Vánoce téměř v žádné rodině.
Ale kdy naposledy jste zkusili udělat si ho dvoubarevné? Já si na něj nevzpomněla několik let, až letos 🙂
Recept je klasika, mně se vždycky vybaví základní poučka pro linecké cukroví a tou je 3-2-1. Znamená to 300 g hladké mouky, 200 g másla (určitě másla, ne margarín) a 100 g cukru moučka. A navrch možná jeden žloutek na zvláční těsta, trošku čerstvě nastrouhané citronové kůry a vanilku na ovonění.
Připravíme si 2 těsta podle receptu, do druhého navíc přidáme 3 lžíce holandského kakaa. Těsta zabalíme do folie a necháme pár hodin odpočinout v lednici. Rozválejte na půl centimetru silný plát, tvořítkem vypíchněte požadovaný tvar a poté vyměňte světlé těsto za tmavé a naopak.
Válečkem jemně převálíme, aby se těsta spojila. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a pečeme přibližně 10 minut.
Protože jsem chtěla Sáru překvapit, upekla jsem ze zbytků těsta ještě „roládu“ a „čtverce“.
Na „roládu“ si vyválíte plát světlého a tmavého těsta, ty položíte na sebe, zarolujete a pak na nakrájíte na cca 0,5 cm tlusté oválky.
Na „čtverečky“ připravíme dva světlé a dva tmavé hranolky. Světlý a tmavý hranolek položíme vedle sebe, na ně položíme další dva v obrácených barvách. Přitiskneme (převálíme) k sobě a zase nakrájíme na 0,5 cm silné plátky, které na pečícím papíru šoupneme do trouby. Já je měla tentokrát nějaké šišaté, ale nevadí, chutnali stejně 🙂
Tak nějak jsem doufala, že vydrží do Vánoc, ale nezdařilo se. Už je všechno snědené a budu dělat další…
TIP 3: Škrobové ozdoby
Na bílé těsto potřebujeme:
💚 100g kukuřičného škrobu
💚 200g jedlé sody
💚 150 ml vody.
Přísady smícháme v hrnci a vaříme (cca 2 minuty). Po jedné minutě směs zřídne a téměř vzápětí začne tuhnout.
Pokud byste chtěli dělat směs barevnou, stačí do ní přimíchat potravinářské barvivo požadované barvy. Pokud máte práškové, napřed ho rozmíchejte v pár kapách vody, jinak se vám můžou v těstě dělat při míchání tmavší fleky. Já zkoušela zelenou barvu, ale výsledek po vysušení nebyl nic moc.
Myslím, že je lepší udělat základní bílou směs a tu pak nabarvit. Barvy jsou rozhodně výraznější.
Po uvaření směsi ji vyklopíme na pečící papír a rozválíme na cca 0,5cm tlustý plát. Z něj vykrajujeme vybrané ozdoby. Do nich můžeme brčkem (špejlí, párátkem) udělat dírku, kterou potom provlékneme provázek, nebo nitku. Pár jsem jich nechala bez dírek a ty jsme potom použily na zdobení přáníček a jiné tvoření.
Vykrojené tvary vložíme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v troubě při 100°C asi 1 hodinu. Záleží na tloušťce těsta a samozřejmě troubě. Pokud máte dojem, že se těsto začíná kroutit (např. u vloček se rády kroutí jejich cípy), každých 10 minut tvary otáčíme. Po uplynutí času vyndáme z trouby a můžeme sundat z plechu. Necháme úplně schládnout a dbáme, aby plocha byla rovná (jinak by se ozdoby ještě mohly pokroutit).
Druhá varianta sušení může být volně na vzduchu. To trvá zhruba dva dny. I při téhle variantě je lepší tvary otáčet, aby se nezkroutily.
Ozdoby můžeme nechat bílé, nebo dozdobit podle fantazie.
TIP 4: Sněhulák z vršků od piva nebo limonády
Potřebujeme:
⛄️ vršky od piva/limonády (3 na jednoho sněhuláka)
⛄️ tempery
⛄️ štětec
⛄️ lepidlo
⛄️ látková mašle (dvě barvy)
⛄️ knoflík
Ustřihneme asi 22 cm mašle, přeložíme napůl a slepíme. Vrchní 2cm necháme volné (neslepené), aby vzniklo “očko”. Na mašli přilepíme všechny 3 vršky od lahví a necháme uschnout.
Temperama nakreslíme oči, nos, pusu a sněhulákovi knoflíky. My na ně použily nalepovací korálky.
Pod první víčko (od shora – od “očka”) přivážeme mašli a nalepíme knoflík.
A máme další ozdobu na stromeček 🎄
To tedy byly 4 rychlé tipy na zimní aktivity. Můžete je také využít jako námět pro tvoření do adventního kalendáře, pokud vám pár úkolů chybí. Ale jestli se vám nic z toho dělat nechce a přesto byste chtěli mít adventní kalendář bez sladkostí a plný úkolů, můžete si ho zdarma stáhnout. Najdete ho TADY.
Krásný adventní čas 💜